Ondernemers: besteed meer aandacht aan cybersecurity
Middelgrote en kleine bedrijven (mkb) lopen nog vaak achter op het gebied van cybersecurity. Toch kan er snel verandering komen, vooral als zij diensten of producten leveren aan grotere bedrijven. Deze grotere partijen kunnen hen namelijk verplichten om hun cyberveiligheid op te schroeven, mede door de Europese regelgeving. Wat houdt deze regelgeving in voor jouw onderneming? En welke cyberdreigingen spelen tegenwoordig een rol waar jij als ondernemer rekening mee moet houden? Hoogenraad & Van Loon vertelt het je graag.Vanaf 1 januari 2025 worden in Nederland de nieuwe Europese richtlijnen voor cybersecurity ingevoerd: NIS2. Deze regels zijn van toepassing op bedrijven met meer dan 50 werknemers en een jaaromzet van mintens 10 miljoen euro . Het doel van NIS2 is om de digitale weerbaarheid van organisaties te versterken, met name van bedrijven die een cruciale rol spelen, zoals ziekenhuizen en energiebedrijven. Wanneer deze organisaties te maken krijgen met storingen door cyberaanvallen, kan de impact op de samenleving enorm zijn.
“Het naleven van de NIS2-richtlijnen vraagt om een actieve benadering van je cybersecurity. Wij raden onze klanten aan om proactief hun beveiligingsmaatregelen onder de loep te nemen en up-to-date te houden.”
Cybersecurity aanscherpen
Ook kleinere bedrijven zullen te maken kunnen krijgen met de NIS2-richtlijnen. Cybercriminelen gebruiken steeds vaker toeleveranciers en partners van grotere bedrijven om hun aanvallen uit te voeren. Ze breken bijvoorbeeld in bij een kleinere leverancier en gebruiken dat als toegang om gevoelige data van een groot bedrijf te stelen. Of een klein bedrijf heeft toegang tot de systemen van een groter bedrijf, waardoor hackers via die toegang bedrijfsnetwerken kunnen platleggen en losgeld eisen. Als jouw onderneming zaken doet met een onderneming die onder de NIS2-regels valt, is het van cruciaal belang dat uw cybersecurity op orde is. Grote bedrijven zullen eisen dat ook hun toeleveranciers voldoen aan strenge veiligheidsnormen. Doe jij dat als ondernemer niet? Dan kun je klanten en opdrachten kwijtraken.
Smartphones als nieuw doelwit
Cyberdreigingen blijven zich voortdurend ontwikkelen. Waar je wellicht al bekend bent met phishing, ransomware en datalekken, worden nu ook smartphones steeds vaker doelwit.
Gevoelige informatie op smartphones is vaak minder goed beveiligd dan op computers. De opkomst van smartphone-malware betekent dat deze apparaten net zo kwetsbaar kunnen zijn voor virussen. Veel smartphones hebben echter geen ingebouwde virusscanners, waardoor ze een aantrekkelijk doelwit zijn voor hackers.
Risico's van AI en OT
Een nieuw opkomend risico is kunstmatige intelligentie (AI). Cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van AI om hun aanvallen sneller en effectiever te maken. Ook het gebruik van generatieve AI-tools kan risico's met zich meebrengen voor de beveiliging en privacy van uw bedrijfsgegevens.
Daarnaast is operationele technologie (OT) een aandachtspunt. Dit zijn digitale systemen die fysieke processen aansturen, zoals waterzuivering en elektriciteitsdistributie. Zelfs kleinere bedrijven maken gebruik van dergelijke technologie, zoals ‘slimme’ apparaten. Hoe meer apparaten verbonden zijn met internet, hoe groter het risico dat criminelen toegang krijgen tot netwerken.
Bescherm jouw onderneming met een cyberverzekering!
Het is duidelijk dat ook kleine en middelgrote bedrijven meer moeten doen om hun cybersecurity te versterken. Naast technische en organisatorische maatregelen is het verstandig om een goede cyberverzekering af te sluiten. Ontdek welke cyberverzekering het beste bij jouw onderneming past en laat je persoonlijke gegevens achter. Onze adviseurs bij Hoogenraad & Van Loon nemen zo snel mogelijk contact met je op.