Hoe voorkom je als bedrijf problemen met schijnzelfstandigheid?

In 2016 werd de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) ingevoerd om te bepalen of je echt als zzp'er voor een opdrachtgever werkt. Door problemen met de uitvoering werd de wet niet gehandhaafd, maar daar komt verandering in. Per 1 januari 2025 stopt het handhavingsmoratorium. Wat betekent dit voor jou als zzp’er?

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer streng controleren op schijnzelfstandigheid. Dit kan je aangaan als je als zzp’er werkt, maar in de praktijk meer lijkt op een werknemer in loondienst. De Belastingdienst kijkt naar de volgende punten:
  1. Je moet het werk zelf uitvoeren en kunt dit niet door iemand anders laten doen.
  2. Je ontvangt loon, bijvoorbeeld een vast bedrag per maand, vakantiegeld, of wordt doorbetaald bij ziekte.
  3. Er is een gezagsverhouding tussen jou en je opdrachtgever. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je opdrachtgever bepaalt hoe, wanneer, en waar je werkt, en met wie je samenwerkt.
Gevolgen van schijnzelfstandigheid
Als de Belastingdienst jou als schijnzelfstandige ziet, kan dit grote gevolgen hebben. Je kunt te maken krijgen met naheffingen of correcties, en je verliest fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. In 2025 is er echter een overgangsperiode waarin je de kans krijgt om jouw situatie te herzien en eventuele schijnzelfstandigheid aan te pakken.

Nieuwe wetgeving op komst
Er komt een nieuwe wet aan: de Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR). Deze wet verduidelijkt de gezagsverhouding tussen zzp’er en opdrachtgever met vragen als: houdt de opdrachtgever toezicht, geeft deze instructies over hoe het werk moet gebeuren, en maakt het werk deel uit van de organisatie? Ook wordt er een minimum bruto-uurloon van €33 voorgesteld. De wet wordt waarschijnlijk niet voor 1 januari 2026 ingevoerd, omdat de Eerste en Tweede Kamer er nog over moeten stemmen.

Hoe voorkom je schijnzelfstandigheid?
Wil je schijnzelfstandigheid voorkomen? Check dan of de Belastingdienst jou als ondernemer ziet voor de inkomstenbelasting. Bespreek ook met je opdrachtgever of jullie arbeidsrelatie aan de regels voldoet. Verder is het verstandig om meerdere opdrachtgevers per jaar te hebben en ervoor te zorgen dat niet meer dan 70% van je omzet van één opdrachtgever komt. Aangezien er een minimumtarief van €33 per uur wordt ingevoerd, kan het slim zijn om je uurtarief hierop aan te passen. Werk daarnaast met een Modelovereenkomst om een duidelijke scheiding tussen opdrachtgeverschap en werkgeversgezag te behouden.

Neem contact met ons op voor persoonlijk verzekeringsadvies! Hoogenraad & Van Loon staat voor je klaar.
Als ondernemer loop je risico’s. Bespreek met ons welke risico's dit voor jou zijn en hoe je deze kunt beperken. Kun je financiële tegenslagen zelf opvangen of kun je bepaalde zaken beter verzekeren? Hoe zorg je voor inkomen bij arbeidsongeschiktheid en bouw je een goed pensioen op? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op voor persoonlijk verzekeringsadvies. Neem het ondernemerschap serieus!

Ik wil contact