Stijging van arbeidsongevallen: zo creëer je veilige werkomstandigheden

In 2023 heeft de Arbeidsinspectie onderzoeken naar arbeidsongevallen afgerond. Hierbij waren veel slachtoffers betrokken, waarvan een deel dodelijk. Sinds 2021 is er een stijgende lijn te zien.

Arbeidsongevallen
Arbeidsongevallen komen relatief vaak voor in sectoren zoals waterbedrijven, afvalbeheer, de bouwsector, landbouw, bosbouw en visserij, vervoer en opslag, en de industrie. Ze komen vaker voor bij mannen, in kleine bedrijven, bij jongeren onder de 25 jaar in landbouw en bosbouw, en bij het gebruik van machines zoals vorkheftrucks, pallet-hefwagens en ladders. Ook arbeidsmigranten lopen een verhoogd risico.

Bepaalde groepen vaker slachtoffer
Deze sectoren hebben vaak zwaar fysiek werk met een hoog risico, en hier werken meestal meer mannen. Jongere werknemers hebben minder ervaring en zijn zich vaak minder bewust van de risico’s. Kleine bedrijven hebben vaak niet de middelen om uitgebreide veiligheidsmaatregelen te treffen. Daarnaast vraagt het werken met machines zoals vorkheftrucks om specifieke training en ervaring.

Arbeidsmigranten: een kwetsbare groep
Arbeidsmigranten zijn relatief vaak betrokken bij arbeidsongevallen, en de kans op overlijden na een ongeval is bij deze groep twee keer zo groot als bij andere werknemers. Dit komt doordat zij vaak ongeschoold en tijdelijk werk doen in sectoren met een hoger risico. Ze zijn meestal jong, kort in dienst en missen de nodige ervaring. Daarnaast zorgen taalbarrières ervoor dat zij veiligheidsinstructies niet altijd goed begrijpen.

Risicoanalyse en plan van aanpak
De Arbeidsinspectie benadrukt dat aandacht voor veiligheid cruciaal is, vooral voor jonge en buitenlandse werknemers. Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor veilige werkomstandigheden, ook voor tijdelijke krachten. Dit begint met een goede risicoanalyse. Welke taken zijn gevaarlijk? Wie heeft extra bescherming nodig? In een plan van aanpak leg je vast welke maatregelen je gaat treffen. Bedenk dat je aansprakelijk gesteld kunt worden als een werknemer schade oploopt door nalatigheid.

Verzekeringsadvies bij Hoogenraad & Van Loon
Wil je het risico op aansprakelijkheid beperken en zorgen dat het inkomen van je medewerkers beschermd is bij arbeidsongeschiktheid? Overweeg dan een collectieve ongevallenverzekering. Benieuwd naar de juiste oplossing voor jouw bedrijfssituatie? Vul je gegevens in en wij nemen contact met een vrijblijvend adviesgesprek. 

Ik wil contact